Naukowcy z Zakładu Chemii i Toksykologii Żywności Instytutu Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego poszukują nowych wskaźników przydatnych do weryfikacji odmiany miodu zadeklarowanej przez pszczelarza, które mogłyby zastąpić kosztowną i czasochłonną analizę pyłkową. Tym razem w obszarze zainteresowań Zespołu znalazły się aminokwasy i białka. Badania zostały sfinansowane w ramach projektu „Związki azotowe jako nowe narzędzie weryfikacji odmiany i autentykacji pochodzenia miodu” (nr 702/2021) przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w ramach mechanizmu Wspólnej Polityki Rolnej „Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich”.
Więcej na stronie Polskiego Związku Pszczelarskiego https://pzp.biz.pl/2022/07/22/nowe-narzedzia-analityczn-do-weryfikacji-odmiany-miodu/